SÜT ÜRETİMİ 2017-09-26T17:59:16+00:00

SÜT ÜRETİMİ

Süt ve süt ürünleri insan sağlığı için çok önemli bir besindir. Fakat değerli bir besin olabilmesi için bazı kriterlere sahip olması gerekir. Sütün kalitesini etkileyen ve bizim titizlikle dikkat ettiğimiz bazı faktörleri şöyle sıralayabiliriz;
• Beslenmenin süt kalitesine etkisi; İnek temel olarak yediklerinden süt üretir. İnek, verimine göre beslenme uzmanı tarafından belirlenen içerikle (yağ,nişasta,lifvs) beslenir. Yani ineğin yediği hem kaliteli olmalı, hem dengeli olmalı hem de taze olmalı. İnek her ne kadar sağlıklı olsa da doğru beslenmediği takdirde sütünde ki protein ve yağ oranları düşük çıkar.
• Hayvan Sağlığının süt kalitesine etkisi; inekler sahip oldukları bazı hastalıkları sütü ile bulaşabildiği gibi ineklerin bakım ve tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler süt yolu ile insan bünyesine transfer olabilmektedir. Ayrıca ineklerin yedikleri küflü/bozuk (toksin değeri yüksek) yemlerde ki toksin süt ile direk insan vücuduna geçebilmektedir.
• Sağımhane ve İnsan faktörünün süt kalitesine etkisi; inek sağımına başlamadan önce ineğin memesi hijyen ekipman ve ürünleri ile temizlenir sonra sağım başlıkları takılır. Modern teknolojik sağım sistemleri hava vakumu ile ineğin memesinde ki sütü alır. Bu sütün hijyeni için çok önemlidir. Sağılan süt borulardan geçerek hemen soğutma tankına iletilir. Süt ineğin memesinden (37 C) çıktıktan en kısa süre içinde 4 C’ye inmelidir. Sağım bittikten sonra tüm süt iletim hattının içini asit/baz olarak kendisi yıkar. Bu husus da hijyen için çok kritiktir.
Bu hassas kurallara dikkat edilmezse sütün somatik hücre sayısı ve canlı bakteri sayısı istenilen değerlerin çok uzağında çıkar.

İşletmemiz Süt Kalite ve Hijyeni standartları olarakAB Kriterlerini hedef edinmiştir;

İşletmemiz Süt  Kalite ve Hijyeni standartları olarak AB Kriterlerini hedef edinmiştir;İşletmemiz Süt  Kalite ve Hijyeni standartları olarak AB Kriterlerini hedef edinmiştir;

AB Süt Standartları Özgür Tepteli
2017 ilk 6 ay ortalama verileri
Toksin Madde (Aflatoksin M1 Analizi) Negatif Negatif
Somatik Hücre Sayısı ≤200.000 185.000
Toplam Canlı Bakteri Sayısı ≤ 100.000 65.000
Sütteki Yağ Oranı ≥ % 3,5 % 3,6
Sütteki Protein Oranı ≥ % 3,0 % 3,15
Yağsız Kuru Madde Oranı ≥ % 8,5 % 8,6

Bu kriteler doğrultusunda hayvan besleme ve sağlığı için özen gösterir, sütün hijyeni için alet/ekipman/sistem temizliğine dikkat ederiz.

İşletmemizde De Laval 2x8Fishbone – Premium Tam Otomatik Süt Sağım Sistemi kullanılmaktadır. Bu sistem aynı anda 16 ineği sağabilirken her bir ineğin süt bilgilerini de sisteme iletebilmektedir. Sağıma başlamadan memeye masaj uygulayıp hayvanı rahatlatıp stresini alan ve meme de süt bittiğinde sağımı kendisi durduran teknolojik bir sistemdir. Ayrıca ineğin memesinde iltihap olması halinde (insan dikkatinden kaçmış ise) bunu fark eder ve sağım yapmaz. Sağım tamamen bittikten sonra sistem komple otomatik olarak kendi iç hattını (süt ile temas eden her yer) sıcak/soğuk su ve asit/baz ile yıkar, durular.
İşletmemizde Sağımhane Sistemine entegre De Laval DX/CE 6000 litre Süt Soğutma ve Saklama tankı bulunmaktadır. Bu Soğutma Ünitesi de sütün transfer edilmesinden sonra otomatik olarak kendi iç yüzeyini (süt ile temas eden) sıcak/soğuk su ve asit/baz ile yıkar, durular.
İşletmemizde, ineğin memesinde ki süt el değmeden/göz görmeden sağılır ve aynı şekilde muhafaza edilir.